blocks_image
Hoe wordt whisky gemaakt
Niet alleen Schotland produceert whisky.
Ierland, waar whisky voor het eerst gedistilleerd werd, heeft nog steeds een redelijke whiskyindustrie.
Voornamelijk blends, zoals John Jameson, Bushmills en Tullamore Dew.
Bushmills is de oudste, nog werkende distilleerderij in de wereld. In 2008 vierde Bushmills zijn 400ste verjaardag.
Maar Ierland produceert ook Single Malts, zoals Connemara en Green Spot.
Sinds de 30-er jaren, is er een Japanse whisky industrie. Kwalitatief goede whiskies, veelal op de Schotse manier gedistilleerd, vinden gretig aftrek, zowel in Japan als elders in de wereld.
Een zeer grote industrie vindt men in de USA en Canada.
De Bourbon, Rye en Tennessee whiskies zijn van hoge kwaliteit.
De smaak is anders dan de Schotse whisky, omdat de Amerikaanse whisky aan andere regels moet voldoen.
Amerikaanse whisky moet altijd in nieuwe Amerikaans eiken vaten gerijpt worden. Na 2 jaar kan al gebotteld worden. De vaten gaan dan naar Schotland, om daar gebruikt te worden.
In Scotland hoeft men geen nieuwe vaten te gebruiken.
Tegenwoordig zijn er veel landen met een (startende) whisky cultuur, zoals:
Zweden, Nederland, Belgie, Duitsland, Frankrijk, India en Nieuw Zeeland
De rest van de wereld
blocks_image
blocks_image
blocks_image