blocks_image
Hoe wordt whisky gemaakt
De nieuwe spirit mag pas whisky genoemd worden als de spirit minstens 3 jaar in vaten heeft gerijpt, aldus de Schotse wet.
De vaten, die gebruikt worden zijn meestal ex-bourbon of ex-sherry vaten.
De vaten worden opgeslagen in gigantische magazijnen. De locatie van de magazijnen zijn van invloed op de uiteindelijke smaak van de whisky.
Regelmatig wordt de whisky geproefd door de Master Distiller en hij geeft het sein, dat de whisky gebotteld kan worden.
De whisky mag als whisky gebotteld worden, als het alcoholpercentage gelijk of hoger is dan 40 %.
Tijdens het rijpen, verdampt er een deel van de whisky. Dit wordt de “Angels Share” genoemd. Gemiddeld is dit zo’n 2 % per jaar.
Ook het alcohol percentage gaat naar beneden.
Zeer oude vaten met whisky, zullen niet veel meer bevatten, en men moet zorgen, dat het alcoholpercentage niet onder de 40% komt.
Er zijn vaten bekend, waar maar een 70-tal flessen uit gehaald konden worden, tegen 41% abv (alcohol by volume).
Uiteraard is de prijs van die flessen bijna astronomisch hoog.

Het "finishen" of zoals Bruichladdich het noemt "ACE-en" gebeurt nadat de rijping heeft plaatsgevonden.
Men hevelt de whisky over in een ander vat.
Dit kan een wijnvat zijn, of een rumvat. Portvaten worden ook wel gebruikt.
Er is geen vat te bedenken, of er is wel eens mee geëxperimenteerd.
Er is een levendige handel in allerlei vaten, bestemd voor de Schotse markt.
Vaten, die anders werden opgestookt in een Franse -of Italiaanse kachel.
Maar de vaten, die hoog worden gewaardeerd, de sherryvaten, worden steeds minder aangeboden.
Sherry wordt tegenwoordig steeds meer in roestvaststalen ketels bewaard.
Wilt u zien hoe whisky rijpt, klik dan
hier.
Als u de link volgt, ziet u een warehouse, waar de vaten liggen te rijpen.
Één vat is met glazen deksel en bodem uitgerust en u kunt de rijping volgen.
Als u de tijd hebt, kunt het hele proces volgen. In 2019 wordt het vat gebotteld.
Rijping
blocks_image
blocks_image
blocks_image