blocks_image
Hoe wordt whisky gemaakt
Na een verblijf in de washbacks zal de wort zo’n 8% alcohol bevatten.
Nu gaat de wort in de wash still. De wash still is een ketel, die de wort distilleerd in “low wines”. Deze bevat zo’n 20 % alcohol.
De low wines gaan nu in de spirit still, die vaak iets kleiner is, omdat er al veel water uitgedistilleerd is.
De spirit, die daaruit komt, kan men verdelen in 3 fasen.
Foreshot’s: Bevatten giftige ethanols.
Middle cut: Dat is wat we willen hebben.
Feints: Laatste vloeistof, dat uit de spirit stil komt, laag alcoholgehalte.
De foreshots en feints worden opgevangen in de feintsreceiver en bij de volgende batch gedaan, om wederom gedistilleerd te worden.
De “Middel cut” wordt opgevangen in de spiritreceiver en daarna in vaten gedaan om te rijpen.
Het alcohol percentage is nu ong. 65 %
Het controleren (op alcoholgehalte) en het omzetten, van foreshots naar middle cut, gebeurd in de “Spirit Safe”. Dat is een, meestal van messing gemaakte, kast, met een groot hangslot. Vroeger was de sleutel in het bezit van de douane ambtenaar ter plaatse, zodat men niet illegaal kon aftappen. Tegenwoordig heeft de distillerderij-manager de sleutel.
In de Spirit Safe, zijn de verschillende alcoholmeters en de glazen trechters, die uitkomen op de verschillende “receivers”. Die staan meestal op de begane grond. De receivers zijn zeer grote houten opvangvaten.
Als men denkt, dat de middle cut eraan komt, zet men de uitstroommond over op het glas, die uitkomt op de spirit receiver. Daarvoor en daarna, zet men de uitstroommond naar de feintsreceiver.
Distilleren
blocks_image
blocks_image
blocks_image