blocks_image
Hoe wordt whisky gemaakt
Nadat de Master Distiller het sein heeft gegeven om het vat of vaten te bottelen, gaan de vaten richting bottelarij.
Sommigen, zoals Bruichladdich, hebben een eigen bottelarij. De meesten echter gebruiken centrale bottelarijen .
Grote multinationals , als Diageo of Pernod Ricard hebben een bottelarij, die de eigen merken bedient.
Echter voordat er gebotteld wordt, vindt er nog een bewerking plaats: het Chill filteren.
Als bij niet gefilterde whisky een beetje water wordt gedaan, dan kan de whisky even wat troebel zijn. Daarom wordt ge-chill filtered.
De whisky wordt gekoeld to 0
. Daarna wordt er gefilterd. Dit haalt deeltjes uit de whisky, die ook smaakbepalend kunnen zijn.
Gelukkig wordt dit steeds minder gedaan en staat het meestal op het etiket.
Ook wordt er caramel zoetstof bij gedaan, om de kleur consistent te maken.
Men zegt, dat het niet te proeven is (zij die het toepassen), maar daar bestaat twijfel over (zij die het niet toepassen).
Je kan niet weten of er caramel is toegevoegd, behalve bij een Duitse import fles. Daar moet het op staan.
Men verwacht, dat de EU dit voor iedereen zal verplichten.
Tot ongenoegen van de multinationals. (die het meestal toepassen).
Dan wordt de whisky verdund tot het gewenste alcohol percentage, en gaat het in de fles.
Het zijn niet alleen de distilleerderijen, die de whisky bottelen.
Al sinds er whisky wordt gemaakt, bestaan er z.g. IB's, Independent Bottlers.
Zij kopen vaten aan van de distilleerderijen en slaan die zelf op.
Zij zullen deze whisky ook zelf bottelen. Sommige, kleine IB's, doen het met de hand.
Anderen, zoals Signatory en Gordon & McPhail, laten het bottelen.
Deze IB's komen soms met hele fraaie flessen op de markt.
Als whiskydrinker, is dit zeker aan te bevelen.
Als belegging, zijn de IB's wat minder gewild.
Bottelen
blocks_image
blocks_image
blocks_image